Nytt online

Nya titlar på Folketsbio online ute nu! Klicka på bilderna för att komma till respektive film!

Mannen från snåsa

Margreth Olin, 98 minuter

Under de senaste 65 åren har 50 000 människor rest till Snåsa för att få hjälp av Joralf Gjerstad. När en barndom präglas av mobbning, när en operation går snett, när man plötsligt drabbas av en dödlig sjukdom, när självförakt är det enda man har med sig från sina föräldrar, när man lever med ångest och ett enda möte förändrar hela livet. Vad är det då som händer? Vad har vi att lära av en persons förmåga att ta hand om oss och vår egen förmåga att bära oss själva genom sjukdom? Margreth Olin har filmat 22 människors möte med Joralf Gjerstad. När hon sitter i slutarbetet av filmen drabbas en av hennes närmaste av en allvarlig sjukdom.

 

Salongen

Arab Nasser, Tarzan Nasser, 85 minuter

Salongen utspelas i en del av världen där ett besök på skönhetssalong kan vara förknippat med livsfara. Filmen skildrar en grupp kvinnor som tillbringar en stund på Christines skönhetssalong. Det är en av de sällsynta dagarna då elektriciteten faktiskt är igång på Gazaremsan. Inne på den lilla salongen tillbringar en blivande brud, en höggravid kvinna, en bitter nyskild, en som piggar upp sig med piller och en som är djupt religiös en lång, varm eftermiddag och kväll.

Kvinnornas personligheter och historier framträder med skärpa i den oroliga stämning som härskar pga det pågående kaoset utanför. Medan skarpladdade gevär dominerar gatorna utanför smattrar skarptungade repliker inne i salongen. Och medan hårfärgning, klippning, nagellackering och sminkning genomförs blir oljudet från gatan allt högre. Det visar sig att lejonet som skulle flyttas från Gaza till ett zoo i Jordanien har kidnappats och nu befinner sig precis utanför salongen..

 

Kiki

Sara Jordenö, 94 minuter

Genom en intim och visuellt utmanande kameralins får vi här en komplex inblick i kiki-scenen – en subkultur och rörelse bildad av HBTQ-ungdomar i New York. De finner i kiki-rörelsen en fristad från omvärldens rasistiska, homo- och transfobiska förtryck. Här finns alternativa familjesystem, mentorskap och vänskap – men även politisk agens och ett sätt att ta makten över sitt liv i och genom den konstform som kallas House and Ball, vars mest kända uttryck är voguing.

Goodbye Julia

120 minuter Drama Premiär 10 maj, 2024

Sommarljus… och sen kommer natten

111 minuter Drama Premiär 24 maj, 2024

Red Island

117 min minuter Drama Premiär 5 juli, 2024

Våra nyheter

Ny verksamhetsledare för Folkets Bio 

Folkets Bio får en ny verksamhetsledare. Nilla Dahl börjar 1 september och ersätter Katrina Mathsson som går i pension i slutet av maj efter över 40 år på Folkets Bio.

Streama Folkets Bios filmer

Flera av filmerna som hade premiär under 2023 går nu att streama, på filmens sida hittar du länkar. Klicka på titeln nedan.

Anmäl din film till Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio

Varje år premiärsätter Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio 15-20 noggrant utvalda kortfilmer på bio och online. Vill du anmäla din kortfilm? Mejla en länk samt en kort synopsis av filmen och beskrivning av projektet till: marina.