Sport Kids 3: Dans för livet & Varicella

60 minuter Barnfilm, Dokumentär Premiär 16 oktober, 2015

Dans för livet
av Erlend E. Mo

Vilde är en tolvårig tjej som bor mitt i en stor skog bland höga berg i Telemark i Norge. Hon drömmer om att bli den första flickan någonsin att bli mästare i halling, något som de flesta säger är omöjligt. Halling är den mest ”macho” av alla norska folkdanser och kräver enorm styrka och uthållighet. Ingen flicka har någonsin fått tävla i hallingmästerskapet, inte förrän nu när Vilde charmat sig in i både dansen och tävlingen. Nu förbereder hon sig för riksmästerskapet. Men hennes högsta önskan är faktiskt inte att vinna det, utan att se sin älskade morfar vinna kampen mot sin cancer. Hon är övertygad om att hennes styrkeuppvisning kan förlänga hans liv.

 

Varicella
av Victor Kossakovsky

Systrarna Nastia, 13 år, och Polina, 7 år, delar samma dröm om att bli solistdansare. De är elever vid den prestigefyllda Ryska balettakademin, dit de valts ut bland 5500 begåvade barn från hela landet. För att få sin dröm att gå i uppfyllelse tränar de hårt, sex timmar varje vardag.

När Polina avslutat det första året måste hon klara ett tufft prov för att få fortsätta vid akademin. Nastia hjälper henne finslipa sin dans under helgerna, hemma i deras enkla hus i en förort till Sankt Petersburg.

Nastia är en stor talang och skulle kunna bli balettstjärna i framtiden. Men hon är liten och mager för sin ålder. Kan hon utveckla en ballerinas styrka? Systrarna vet att bara några få elever kommer att bli solister, men de tar sig an utmaningen tillsammans och ger varandra kraft.

 

6 barn, 6 sporter, 6 länder, 6 drömmar.

SPORT KIDS 1-3 är en nordisk dokumentärserie (Danmark, Sverige och Norge) bestående av 6 st filmer om barn och ungdomar som tar sin sport på största allvar. Sumobrottning i Japan, cheerleading i Sverige, BMX-cykling i Sydafrika, fäktning i Danmark, hallingdans i Norge och balett i Ryssland.

OBS ! DVDn SPORT KIDS 1-3 innehåller alla sex filmerna:
SPORT KIDS 1 (Danmark 2015)
SPORT KIDS 2 (Sverige 2015)
SPORT KIDS 3 (Norge 2015)

Länder
Produktionsår
OriginaltitelSport Kids

Press & bransch

Visa mer

Goodbye Julia

120 minuter Drama Premiär 10 maj, 2024

Sommarljus… och sen kommer natten

111 minuter Drama Premiär 24 maj, 2024

Red Island

117 min minuter Drama Premiär 5 juli, 2024

Våra nyheter

Ny verksamhetsledare för Folkets Bio 

Folkets Bio får en ny verksamhetsledare. Nilla Dahl börjar 1 september och ersätter Katrina Mathsson som går i pension i slutet av maj efter över 40 år på Folkets Bio.

Streama Folkets Bios filmer

Flera av filmerna som hade premiär under 2023 går nu att streama, på filmens sida hittar du länkar. Klicka på titeln nedan.

Anmäl din film till Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio

Varje år premiärsätter Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio 15-20 noggrant utvalda kortfilmer på bio och online. Vill du anmäla din kortfilm? Mejla en länk samt en kort synopsis av filmen och beskrivning av projektet till: marina.