FOLKETS BIO och COVID-19

Folkets Bio tar händelseutvecklingen kring Coronaviruset på stort allvar och bevakar den aktivt.

Läs mer här

  Tillbaka till Jordbro är den tredje filmen i Jordbrosviten 1972-2014. (mer info se nedan)

  I Tillbaka till Jordbro återser vi personerna från Barnen i Jordbro och Leva i Jordbro. Det har gått 6 år sedan skolavslutningen i nian 1981 och tonåringarna har blivit vuxna. Alla har börjat arbeta och några av dem har fått barn. Med nya perspektiv ser de tillbaka på sig själva, sin barndom och uppfostran. Men framför allt är de mitt i livet, eller i början av livet och de lever det utifrån de förutsättningar de fått och de möjligheter de hittills skapat. De möter kameran med igenkänning och självklarhet och har upplevelser och känslor de vill dela, vill berätta och ge uttryck för.

  När Rainer Hartleb började filma en skolklass i Jordbro den första skoldagen hösten 1972 blev det starten på Jordbrosviten 1972-2014, ett av de mäktigaste projekten i svensk filmhistoria. Under mer än 40 år får vi följa människors vardag och drömmar i en Stockholmsförort i en tid när det moderna Sverige byggs.

  Filmerna om barnen i Jordbro startade i en omvälvande period i Sveriges moderna historia. Feministiska idéer med krav på jämlikhet och införandet av arbetsrättsliga lagar påverkar hela samhället. Avflyttning från landsbygden in till städerna, arbetskraftinvandring och byggandet av nya bostadsområden i förorten, sk miljonprojekt skapar nya möjligheter och problemställningar. Ifrågasättandet och viljan att avskaffa klassamhället påverkar utformningen av skolan där man arbetar utifrån önskan att ge alla samma chans att lyckas.

  Rainer Hartleb om sitt filmarbete:
  Det finns de som menar att filmer inte bara ska bestå av människor som pratar. För mig pratar inte människor, för mig är människor intressanta som individer. För mig är människor intressanta att lyssna till. Mina filmer är berättelser om människor och deras erfarenheter.

  Malena Janson, SvD, 2016-10-28 om JORDBROSVITEN 1972-2014
  ”Jordbrosviten” är, förutom en djupt imponerande filmprestation, berättelsen om hur det är att vara barn och ung och småningom bli vuxen i Sverige mellan åren 1972 och 2014. /…/ ger nyanser och påminner oss om att inte bara vårt land har förändrats, utan också vår syn på barn; vad barn är och bör vara, deras behov och deras plats i familjen, närmiljön och världen.”
  http://www.svd.se/barnen-i-jordbro-skriver-var-historia/om/kultur:under-strecket

  I Jordbrosviten 1972-2014 ingår 7 filmer, totalt över 10 timmars film:

  Barnen från Jordbro                          1972-75              73 min
  Leva i Jordbro                                     1975-81              80 min
  Tillbaka till Jordbro                           1988                   83 min
  Det var en gång en liten flicka…      1992                   56 min
  En Pizza i Jordbro                              1994                   73 min
  Alla mår bra                                        2006                  157 min
  Långt från Jordbro                             2014                  118 min

  Klicka på bilden för att ladda ned som högupplöst. Ange Folkets Bio som bildkälla om ej annat anges.

  Fakta