Sossen, arkitekten och det skruvade huset

59 minuter Dokumentär, Kortfilm Premiär 3 november, 2005

Historien om bygget av Turning Torso, Malmös och Europas högsta bostadshus och männen som skapade det: arkitekten Santiago Calatrava och HSB:s VD Johnny Örbäck.

En berättelse bakom kulisserna vid bygget av Santiago Calatravas Turning Torso i Malmö. Ett 190 meter högt skruvat bostadshus som 2005 utsågs till världens bästa bostadsprojekt på Mipim i Cannes. En film som skildrar drömmens besvärliga möte med verkligheten: kulturkrockar, budgetkriser och tunga personliga nederlag. Ett riskprojekt: insatserna är höga, alla har något att förlora.
Johhny Örbäck är före detta socialdemokratisk topp-politiker, numera VD på HSB i Malmö. Han ser Calatravas skultpur och blir förälskad. Idén föds, går det att bygga ett sådant bostadshus på gamla varvsområdet i Malmö?
Spaden sätts i jorden och projektet växer, budgeten spricker gång på gång. Johnny Örbäck riskerar sitt eget rykte. ”Har projektet problem har jag problem”.
Santiago Calatrava är konstnär, ingenjör och arkitekt. Han har byggt broar, flygplatser, operahus över hela världen. Turning Torso är hans första skyskrapa. Det får inte gå fel. Den ska öppna vägen till alla skyskrapors hemstad: New York City.
Det är HSB:s projektchef Ingvar Nohlin som till vardags balanserar mellan entreprenörer och arkitekt. Budgeten ska hållas utan att designen går förlorad. Det är en ojämn kamp och ofta svär han över de ”förbannade spanjorerna” som inte levererar ritningar i tid.
Åren går och bygget försenas. I Malmö rasar en intensiv debatt om ”ett skrytbygge för rika”. ”Ett folkrörelseföretag som HSB borde i stället bygga för vanligt folk”. Budgeten har överskridits med närmare 800 miljoner.
Pressen på alla inblandade är enorm. Kommer bygget över huvud taget kunna slutföras? Genom nyckelpersonerna får vi en unik inblick i byggkonstens värld och i vad som händer när en vision möter verklighet.

Dokumentärfilmaren Fredrik Gertten följer projektet från första spadtaget 2001 till det ögonblick då staden har fått ett nytt landmärke.

Åldersgräns
Länder
Produktionsår

Press & bransch

Kommande filmer

Alla utlänningar har fördragna gardiner

85 minuter Drama Premiär 29 oktober, 2021

Sabaya

90 minuter Dokumentär Premiär 19 november, 2021

EN MAMMAS KROPP

8 minuter Kortfilm Premiär 24 november, 2021

Våra nyheter

Folkets Bio ❤️ dokumentärfilm

I höst presenterar Folkets Bio fyra nya dokumentärfilmer. Först ut är THE SEVENTEEN med premiär den 24 september.

En engagerad dåres näst sista suck

1973 grundade Stefan Jarl tillsammans med Ulf Berggren Folkets Bio. Idag har Stefan Jarl varit verksam i över 50 år och gjort närmare 50 filmer.

Anmäl dig till Kortfilm c/o Folkets Bio

Varje år premiärsätter Kortfilm c/o Folkets Bio 15-20 noggrant utvalda kortfilmer på bio och online. Vill du anmäla din kortfilm? Mejla en länk samt en kort synopsis av filmen och beskrivning av projektet till: amelie.