FOLKETS BIO och COVID-19

Folkets Bio tar händelseutvecklingen kring Coronaviruset på stort allvar och bevakar den aktivt.

Läs mer här

Historien om bygget av Turning Torso, Malmös och Europas högsta bostadshus och männen som skapade det: arkitekten Santiago Calatrava och HSB:s VD Johnny Örbäck.

En berättelse bakom kulisserna vid bygget av Santiago Calatravas Turning Torso i Malmö. Ett 190 meter högt skruvat bostadshus som 2005 utsågs till världens bästa bostadsprojekt på Mipim i Cannes. En film som skildrar drömmens besvärliga möte med verkligheten: kulturkrockar, budgetkriser och tunga personliga nederlag. Ett riskprojekt: insatserna är höga, alla har något att förlora.
Johhny Örbäck är före detta socialdemokratisk topp-politiker, numera VD på HSB i Malmö. Han ser Calatravas skultpur och blir förälskad. Idén föds, går det att bygga ett sådant bostadshus på gamla varvsområdet i Malmö?
Spaden sätts i jorden och projektet växer, budgeten spricker gång på gång. Johnny Örbäck riskerar sitt eget rykte. ”Har projektet problem har jag problem”.
Santiago Calatrava är konstnär, ingenjör och arkitekt. Han har byggt broar, flygplatser, operahus över hela världen. Turning Torso är hans första skyskrapa. Det får inte gå fel. Den ska öppna vägen till alla skyskrapors hemstad: New York City.
Det är HSB:s projektchef Ingvar Nohlin som till vardags balanserar mellan entreprenörer och arkitekt. Budgeten ska hållas utan att designen går förlorad. Det är en ojämn kamp och ofta svär han över de ”förbannade spanjorerna” som inte levererar ritningar i tid.
Åren går och bygget försenas. I Malmö rasar en intensiv debatt om ”ett skrytbygge för rika”. ”Ett folkrörelseföretag som HSB borde i stället bygga för vanligt folk”. Budgeten har överskridits med närmare 800 miljoner.
Pressen på alla inblandade är enorm. Kommer bygget över huvud taget kunna slutföras? Genom nyckelpersonerna får vi en unik inblick i byggkonstens värld och i vad som händer när en vision möter verklighet.

Dokumentärfilmaren Fredrik Gertten följer projektet från första spadtaget 2001 till det ögonblick då staden har fått ett nytt landmärke.

Klicka på bilden för att ladda ned som högupplöst. Ange Folkets Bio som bildkälla om ej annat anges.

Fakta