Greven

74 minuter Dokumentär Premiär 26 oktober, 2022

Obs! Endast streaming

Jon Blåheds dokumentär Greven är en personlig dekonstruktion av true crime-genren. Den är personlig betraktelse i dubbel bemärkelse då  huvudpersonen Greven är en ”onämnbar” släkting: en ökänd svensk brottsling med smeknamnet ”Greven”. 

Som true-crime har Greven och hans kriminella bana allt man kan önska, trefaldigt mordmisstänkt och en av de största kriminella profilerna i Sverige på 90- och 00-talet. 

Men Jon Blåhed trotsar genreelementen och berättar den ”sanna” historien om Greven och utmanar  kanske publikens törst efter en annan ”sann” true-crime. Han lyfter också in sin egen och familjens motvilliga nyfikenhet i filmberättelsen. Det är Jon Blåheds pappas kusin. Resultatet har  blivit en spännande, aktuell och politisk dokumentär – en sann nordisk noir, den första i sitt slag.

Manus
Språk
Länder
Produktionsår

Press & bransch

Visa mer

Vittne

12 minuter Dokumentär, Kortfilm Premiär 21 juni, 2024

Bastubabes

5 minuter Kortfilm, Spelfilm Premiär 21 juni, 2024

Osagt

6 minuter Kortfilm, Spelfilm Premiär 21 juni, 2024

Våra nyheter

Ny verksamhetsledare för Folkets Bio 

Folkets Bio får en ny verksamhetsledare. Nilla Dahl börjar 1 september och ersätter Katrina Mathsson som går i pension i slutet av maj efter över 40 år på Folkets Bio.

Streama Folkets Bios filmer

Flera av filmerna som hade premiär under 2023 går nu att streama, på filmens sida hittar du länkar. Klicka på titeln nedan.

Anmäl din film till Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio

Varje år premiärsätter Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio 15-20 noggrant utvalda kortfilmer på bio och online. Vill du anmäla din kortfilm? Mejla en länk samt en kort synopsis av filmen och beskrivning av projektet till: marina.