Greven

74 minuter Dokumentär Premiär 26 oktober, 2022

Obs! Endast streaming

Jon Blåheds dokumentär Greven är en personlig dekonstruktion av true crime-genren. Den är personlig betraktelse i dubbel bemärkelse då  huvudpersonen Greven är en ”onämnbar” släkting: en ökänd svensk brottsling med smeknamnet ”Greven”. 

Som true-crime har Greven och hans kriminella bana allt man kan önska, trefaldigt mordmisstänkt och en av de största kriminella profilerna i Sverige på 90- och 00-talet. 

Men Jon Blåhed trotsar genreelementen och berättar den ”sanna” historien om Greven och utmanar  kanske publikens törst efter en annan ”sann” true-crime. Han lyfter också in sin egen och familjens motvilliga nyfikenhet i filmberättelsen. Det är Jon Blåheds pappas kusin. Resultatet har  blivit en spännande, aktuell och politisk dokumentär – en sann nordisk noir, den första i sitt slag.

Manus
Språk
Länder
Produktionsår

Press & bransch

Visa mer

BROMANCE

12 minuter Kortfilm Premiär 5 oktober, 2022

En persikolund i Katalonien

120 minuter Drama Premiär 7 oktober, 2022

DANSA MIN DOCKA

15 minuter Animation, Kortfilm Premiär 12 oktober, 2022

Våra nyheter

Anmäl din film till Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio

Varje år premiärsätter Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio 15-20 noggrant utvalda kortfilmer på bio och online. Vill du anmäla din kortfilm? Mejla en länk samt en kort synopsis av filmen och beskrivning av projektet till: marina.

Missade du en film på bio?

Flera av vårens filmer går nu att streama, på filmens sida hittar du länkar. Klicka på titeln nedan.

Protestbrev

Med anledning av de senaste dagarnas arrestering av framstående iranska filmskapare har vi samlat några av Sveriges viktigaste filmaktörer till en gemensam protestskrivelse. Initiativtagare är Folkets Bio som sedan decennier sett till att den den fantastiska iranska filmkonsten nått den svenska publiken.