Bettan von Horn

Vår kära kollega och vän Bettan von Horn har efter en tids sjukdom lämnat oss i stor saknad. Bettan har i över 40 år varit drivande för att bygga upp Folkets Bio till Sveriges ledande kvalitetsfilmsaktör med import, distribution och biografer runt om i landet.

Sedan 1974 har Bettan  varit engagerad i Folkets Bio, hon utgjorde tillsammans med filmare som Stefan Jarl, Ulf Berggren, Maj Wechselmann  och andra aktivister, pionjärgruppen som ville förändra världen genom film, filmdistribution  och egna biografer.

Bettan har envist och passionerat arbetat för att lyfta fram och stötta filmare och sprida kvalitetsfilm. Hon har varit starkt pådrivande för att dokumentärfilmen ska nå ut på biograf och få den höga status den har idag. Bettans roll och insats för svensk dokumentärfilm har varit ovärderlig. På 90-talet satt Bettan i Filminstitutets styrelse.

I  samband med hennes pensionsavgång 2017 instiftades “Bettans fond”, med syfte att stödja och uppmuntra kreativt arbete på biografer med särskilt fokus på dokumentärfilm.

Bettans obändliga styrka, värme och passion för film har inspirerat oss alla och vi är mycket tacksamma för att ha fått arbeta med henne och kommer att  fortsätta i hennes fotspår. Film förändrar världen.

/Från alla oss på Folkets Bio

Goodbye Julia

120 minuter Drama Premiär 10 maj, 2024

Sommarljus… och sen kommer natten

111 minuter Drama Premiär 24 maj, 2024

Red Island

117 min minuter Drama Premiär 5 juli, 2024

Våra nyheter

Ny verksamhetsledare för Folkets Bio 

Folkets Bio får en ny verksamhetsledare. Nilla Dahl börjar 1 september och ersätter Katrina Mathsson som går i pension i slutet av maj efter över 40 år på Folkets Bio.

Streama Folkets Bios filmer

Flera av filmerna som hade premiär under 2023 går nu att streama, på filmens sida hittar du länkar. Klicka på titeln nedan.

Anmäl din film till Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio

Varje år premiärsätter Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio 15-20 noggrant utvalda kortfilmer på bio och online. Vill du anmäla din kortfilm? Mejla en länk samt en kort synopsis av filmen och beskrivning av projektet till: marina.