Tre tävlingsfilmer i Cannes


Clara Sola
i regi av Nathalie Álvarez Mesén är uttagen till den prestigefyllda tävlingssektionen Quinzaine des Réalisateurs (Directors fortnight) på festivalen i Cannes som i år äger rum 6-17 juli. Clara Sola är ett drama med en underton av magisk realism som utspelas i  en avlägsen by i Costa Rica. 40-åriga Clara anses ha en särskild förbindelse med gud. Men bakom den andliga upphöjelsen gömmer sig en uppdämd längtan efter kärlek och erotik. Filmen är producerad av Nima Yousefi, Hobab Film.

Simón Mesa Soto från Colombia långfilmsdebuterar med Amparo som tävlar i Semaine de la Critique. En film om en ensamstående mamma som slåss mot korruption och våld för att få tillbaka sin son som tvångsrekryterats av militären. Amparo är en samproduktion med Colombia med Momento Films som svensk samproducent. Simón Mesa Soto har tidigare gjort internationellt uppmärksammade kortfilmerna Leidi och Cannesbelönade Madre.

Och i huvudtävlan Kupe Nr 6 / Compartment No 6 av finske regissören Juho Kuosmanen som gjorde Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv. Filmen som bygger på romanen med samma namn av Rosa Liksom, är en roadmovie om en kvinna som bryter upp från sitt liv och ger sig ut på en resa på Transsibiriska järnvägen.

Samtliga tre filmer kommer att få svensk biopremiär hösten 2021/våren 2022.

Leaving Jesus

86 minuter Dokumentär Premiär 26 april, 2024

Goodbye Julia

120 minuter Drama Premiär 10 maj, 2024

Sommarljus… och sen kommer natten

111 minuter Drama Premiär 24 maj, 2024

Våra nyheter

Ny verksamhetsledare för Folkets Bio 

Folkets Bio får en ny verksamhetsledare. Nilla Dahl börjar 1 september och ersätter Katrina Mathsson som går i pension i slutet av maj efter över 40 år på Folkets Bio.

Streama Folkets Bios filmer

Flera av filmerna som hade premiär under 2023 går nu att streama, på filmens sida hittar du länkar. Klicka på titeln nedan.

Anmäl din film till Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio

Varje år premiärsätter Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio 15-20 noggrant utvalda kortfilmer på bio och online. Vill du anmäla din kortfilm? Mejla en länk samt en kort synopsis av filmen och beskrivning av projektet till: marina.