Folkets Bios feministiska filmhöst

Att uppnå jämställdhet på filmens område är ett stort arbete och ett långsiktigt mål. Men medvetna filmval gör skillnad. Folkets Bio presenterar hösten 2019 ett filmutbud där 75 procent av filmerna är regisserade av kvinnor.

Could This Be You av Agnieszka Lukasiak, Stora galaxer äter stjärnor av Anna Charlotte och Josefin & Florin av Ellen Fiske och Joanna Karlberg har inlett hösten. Sex av kortfilmssäsongens åtta filmer är gjorda av kvinnliga regissörer, där Elin Övergaards Cannes-nominerade Ingen lyssnar är först ut. Cecilia Actis och Mia Hulterstam är tillbaka med en ny film om Snipp, Snapp, Snut. Vi har två dokumentärer av kvinnor om kvinnor, Bortom det synliga – filmen om Hilma af Klint av Halina Dyrschka och Sara med allt sitt väsen, en film om Sara Lidman av Gunilla Bresky. Från Nordmakedonien kommer Gud finns, hennes namn är Petrunya av Teona Strugar Mitevska. Filmhösten avslutas med Céline Sciammas storslagna mästerverk Porträtt av en kvinna i brand och 2020 inleds med Monia Chokris syskonkomedi Jag och min bror.

Vill du samverka och sprida info om Folkets Bios feministiska filmhöst, som Wift Sverige och Stockholms Feministiska Filmfestival gör? Här under finns flyers och bilder för sociala medier att ladda ner och använda sig av!

Folkets Bios feministiska filmhöst flyer med länkar

           

Goodbye Julia

120 minuter Drama Premiär 10 maj, 2024

Sommarljus… och sen kommer natten

111 minuter Drama Premiär 24 maj, 2024

Red Island

117 min minuter Drama Premiär 5 juli, 2024

Våra nyheter

Ny verksamhetsledare för Folkets Bio 

Folkets Bio får en ny verksamhetsledare. Nilla Dahl börjar 1 september och ersätter Katrina Mathsson som går i pension i slutet av maj efter över 40 år på Folkets Bio.

Streama Folkets Bios filmer

Flera av filmerna som hade premiär under 2023 går nu att streama, på filmens sida hittar du länkar. Klicka på titeln nedan.

Anmäl din film till Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio

Varje år premiärsätter Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio 15-20 noggrant utvalda kortfilmer på bio och online. Vill du anmäla din kortfilm? Mejla en länk samt en kort synopsis av filmen och beskrivning av projektet till: marina.