SÖK KORTFILMSSTÖD – SISTA ANSÖKNINGSDAG 10 NOVEMBER

Svenska Filminstitutet och Sveriges Television uppmanar etablerade regissörer och nya filmskapare att göra kortfilm för att inspirera ett politiskt engagemang. För att få oss att rösta. Nästa år är det val och samtidigt firar Sverige startskottet för 100 år av demokrati.

Vad är din roll i ett allt mer polariserat samhälle? Har du en åsikt?
Med hjälp av innovativt berättande och kort format önskar vi se människor som vi ofta saknar i berättelser om Sverige. Vi hoppas få se en bredd i perspektiv och bakgrund både framför och bakom kameran. Gärna med en ung blick och en stark röst i fokus.

Ett förtydligande: Vi söker inte partipolitiska inlagor.

Syfte med stödet
Vi vill uppmuntra en mångfald av nya röster som kan inspirera en publik och föra filmskapandet framåt.

Vem kan söka?
Stödet sökes gemensamt av en regissör och en producent. Det kan vara samma person som har båda rollerna. Men vi uppmuntrar samarbete mellan regissör och producent och att man söker ihop. Sökande behöver ha minst enskild firma.

Stödet
Sammanlagt stödbelopp per film är 150 000 kr. Filminstitutet och SVT går in med hälften var.

Övrig information
Format: Kort dokumentär- eller hybridfilm
Längd: Max 4:30 min

Åtta förslag väljs ut. De färdiga filmerna kommer att visas i samband med valet 2018 på Sveriges Television och på biografer i hela landet genom Folkets Bio. Urvalet görs av en arbetsgrupp bestående av Svenska Filminstitutets filmkonsulent Klara Grunning och SVTs kort -och dokumentärfilmsredaktörer Helena Ingelsten och Ina Holmqvist.

Ansökningsinformation
Ansökan skickas till Svenska Filminstitutet senast 10 november 2017. Urvalet är klart första veckan i december.

Ansökningsformuläret hittar du HÄR, och du söker via en produktionsstödsansökan till dokumentärfilmskonsulent Klara Grunning. Klicka i rutan ”Röst” (steg 2 i ansökan).

Ansökan ska innehålla:
Projektbeskrivning inkl. synopsis och regivision – max 2 A4
Bildreferens (moodboard el dyl), 1 sid
Länk till rörligt provfilmat material (via Vimeo)
Biografi/CV regissör & producent
Budget och finansieringsplan

OBS! Hela ansökan ska vara på max 5 sidor + webbformuläret.
Ansökan mejlas in som totalt 1 pdf på max 3 Mb till prodstodansokan@filminstitutet.se
Glöm inte att märka ämnesraden med Röst och namnet på projektet.

Vi tar inte emot material via We transfer eller Dropbox. Rörligt material skickas via länk till Vimeo. Inget material ska postas!

Ansökan som inkommer efter deadline, 10 november 2017, kommer ej att behandlas.

Blomster

65 minuter Drama Premiär 16 juni, 2023

Houria

104 minuter Drama Premiär 21 juli, 2023

Tsumu – Vad drömmer du om?

80 minuter Dokumentär Premiär 11 augusti, 2023

Våra nyheter

Anmäl din film till Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio

Varje år premiärsätter Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio 15-20 noggrant utvalda kortfilmer på bio och online. Vill du anmäla din kortfilm? Mejla en länk samt en kort synopsis av filmen och beskrivning av projektet till: marina.

FOLKETS BIO 50 ÅR!

1973 gick ridån upp för en ny epok inom svensk film när Folkets Bio bildades. Var med när vi tar klivet in i de nästa 50 åren, lika fast beslutna idag att med kärlek till filmen och publiken fortsätta att erbjuda ett brett och inkluderande filmutbud på biograferna och varhelst film visas.

PÅ GÅNG

ELLOS EATNU – LÅT ÄLVEN LEVA åker på filmturné i Sápmi! Jokkmokk, fredag 5/5, besök: Ole Giæver, Sofia Jannok, Ella Marie Hætta Isaksen & samtalsledare Nils Henrik Sikku. Arjeplog, lördag 6/5, besök: Ole Giæver, Ella Marie Hætta Isaksen.