Spirited away

125 minuter Animation, Långfilm Premiär 1 januari, 1970

Chichiro är en nyckfull och envis 10-åring, som tycker universum ska lyda hennes minsta vink. När hennes föräldrar, Akio och Yuko, berättar att de måste flytta blir hon helt vansinning och gör inga försök att dölja sin ilska.

På väg till sitt nya hus kör de vilse och får plötsligt syn på en enorm röd byggnad där en oändlig tunnel gapar mot dem som en gigantisk mun. Motvilligt följer Chichiro med sina föräldrar in i tunneln. Den leder till en spökstad – en värld bebodd av urgamla gudar och magiska varelser som styrs av en demonisk härskarinna, den förskräckliga Yubaba. Yubaba förklarar för Chichiro att alla nytillkomna förvandlas till djur innan de slaktas och äts upp. De som undkommer detta tragiska öde döms istället till förintelse eftersom de visats sig värdelösa. Turligt nog hittat Chichiro en vän i den gåtfulla Haku, och för att överleva i denna nya konstiga och farliga värld måste hon göra nytta, hon måste arbeta. Chichiro ger upp sin lättja, sin mänsklighet, sina minnen, till och med sitt namn.

Medverkande ,
Åldersgräns
Länder
Produktionsår

Press & bransch

  • Filmnummer
    9233

Playground

73 minuter Drama Premiär 26 augusti, 2022

Kalles födelsedagsäventyr – knattefilmen

45 minuter Animerad familjefilm, Knattefilm Premiär 2 september, 2022

Joyce Carol Oates ”A Body in the Service of Mind”

94 minuter Dokumentär Premiär 16 september, 2022

Våra nyheter

Protestbrev

Med anledning av de senaste dagarnas arrestering av framstående iranska filmskapare har vi samlat några av Sveriges viktigaste filmaktörer till en gemensam protestskrivelse. Initiativtagare är Folkets Bio som sedan decennier sett till att den den fantastiska iranska filmkonsten nått den svenska publiken.

Sommarstreaming på stranden

Missade du Folkets Bios filmer när dom gick på bio? Flera av vinterns och vårens filmer går nu eller snart att streama, på filmens sida hittar du länkar. Några visas även som sommarrepriser på biograferna, håll utkik! Guldbaggevinnaren Clara Sola, Céline Sciammas fantastiska Lilla Mamma, politiska och dramatiska Costa brava, Libanon och publiksuccén Kupé nr 6 går redan nu att se.

Folkets Bio ❤️ dokumentärfilm

Ett besök på legendariska Chelsea Hotel, ett innerligt möte med författaren Joyce Carol Oates, bruten tystad om sexuella övergrepp i Sápmi, en visuellt makalös resa till platser tusentals meter under havsytan och ett porträtt av den amerikanska konstnären Nellie Mae Roes och hennes egensinniga universum. Varmt välkomna till Folkets Bios dokumentärfilmspremiärer hösten 2022!