Stream

Memento

16 minuter Kortfilm, Spelfilm Premiär 1 januari

Jag vill att orden för mig närmare människorna, jag vill att människorna för mig närmare orden, tänker modern i filmen medan sonen redan förvandlats till soldaten som sitter i stridsvagnen på väg mot vilka, mot vem?

Fram till igår lekte de tillsammans vid stranden. Fram till igår var han solens och havets son. Nu sitter ett befäl bakom hans rygg… Från cykeln till stridsvagnen, från frihet till fångenskap, från barndom till intighet. Filmen handlar om krigets logik och ondska som bryts ned till ett personligt och psykologiskt plan. Berättelsen har sitt ursprung i händelserna på Balkan men den geografiska förankringen är av sekundär betydelse. Utgångspunkten är relationen mellan modern och hennes son. Sonens ifrågasättande av krigets verklighet leder till hans död. I dödsstunden möts modern och sonen i sina minnen av varandra. Filmens narrativa gestaltning är av drömlik fragmentarisk karaktär som med suggestiva audiovisuella uttrycksmedel berättar om kärlek, hågkomst och livets mening i krigets mörka skugga.

Länder

Press & bransch

Kommande filmer

The Seventeen

90 minuter Dokumentär Premiär 24 september

HAMZA

11 minuter Kortfilm Premiär 24 september

FLEX

4.20 minuter Kortfilm Premiär 6 oktober

Våra nyheter

Folkets Bio ❤️ dokumentärfilm

I höst presenterar Folkets Bio fyra dokumentärfilmer. Först ut är THE SEVENTEEN med premiär den 24 september.

En engagerad dåres näst sista suck

Stefan Jarl har varit verksam i över 50 år och gjort närmare 50 filmer. I år fyller han 80 år och passar då på att komma med både en ny film Brevfilmen och släppa boken En engagerad dåres näst sista suck.

Anmäl dig till Kortfilm c/o Folkets Bio

Varje år premiärsätter Kortfilm c/o Folkets Bio 15-20 noggrant utvalda kortfilmer på bio och online. Vill du anmäla din kortfilm? Mejla en länk samt en kort synopsis av filmen och beskrivning av projektet till: amelie.