Stream

Memento

16 minuter Kortfilm, Spelfilm Premiär 1 januari, 1970

Jag vill att orden för mig närmare människorna, jag vill att människorna för mig närmare orden, tänker modern i filmen medan sonen redan förvandlats till soldaten som sitter i stridsvagnen på väg mot vilka, mot vem?

Fram till igår lekte de tillsammans vid stranden. Fram till igår var han solens och havets son. Nu sitter ett befäl bakom hans rygg… Från cykeln till stridsvagnen, från frihet till fångenskap, från barndom till intighet. Filmen handlar om krigets logik och ondska som bryts ned till ett personligt och psykologiskt plan. Berättelsen har sitt ursprung i händelserna på Balkan men den geografiska förankringen är av sekundär betydelse. Utgångspunkten är relationen mellan modern och hennes son. Sonens ifrågasättande av krigets verklighet leder till hans död. I dödsstunden möts modern och sonen i sina minnen av varandra. Filmens narrativa gestaltning är av drömlik fragmentarisk karaktär som med suggestiva audiovisuella uttrycksmedel berättar om kärlek, hågkomst och livets mening i krigets mörka skugga.

Länder

Press & bransch

  • Filmnummer
    413

Kommande filmer

Passion

95 minuter Dokumentär Premiär 30 januari, 2022

Kupé nr 6

107 minuter Drama Premiär 11 februari, 2022

Bara knyt, Alfons!

36 minuter Barnfilm, Knattefilm Premiär 18 februari, 2022

Våra nyheter

Folkets Bio på Göteborg Film Festival

Åtta av våra långfilmer från Sverige och världen får sina första visningar på årets filmfestival i Göteborg 28 januari – 6 februari. Flera av filmerna visas även i festivalens digitala utbud.

Folkets Bio ❤️ Dokumentärfilm

Våren 2022 presenterar vi stolt tre nya dokumentärfilmer: Först ut är Maja Borgs PASSION som med personliga berättelser från utövare av både BDSM praktik och kristen tro, gestaltar gränsöverskridande frågor om längtan, sårbarhet och makt. Premiär 6 februari.

Anmäl dig till Kortfilm c/o Folkets Bio

Varje år premiärsätter Kortfilm c/o Folkets Bio 15-20 noggrant utvalda kortfilmer på bio och online. Vill du anmäla din kortfilm? Mejla en länk samt en kort synopsis av filmen och beskrivning av projektet till: marina.