Stream

Memento

16 minuter Kortfilm, Spelfilm Premiär 1 januari, 1970

Jag vill att orden för mig närmare människorna, jag vill att människorna för mig närmare orden, tänker modern i filmen medan sonen redan förvandlats till soldaten som sitter i stridsvagnen på väg mot vilka, mot vem?

Fram till igår lekte de tillsammans vid stranden. Fram till igår var han solens och havets son. Nu sitter ett befäl bakom hans rygg… Från cykeln till stridsvagnen, från frihet till fångenskap, från barndom till intighet. Filmen handlar om krigets logik och ondska som bryts ned till ett personligt och psykologiskt plan. Berättelsen har sitt ursprung i händelserna på Balkan men den geografiska förankringen är av sekundär betydelse. Utgångspunkten är relationen mellan modern och hennes son. Sonens ifrågasättande av krigets verklighet leder till hans död. I dödsstunden möts modern och sonen i sina minnen av varandra. Filmens narrativa gestaltning är av drömlik fragmentarisk karaktär som med suggestiva audiovisuella uttrycksmedel berättar om kärlek, hågkomst och livets mening i krigets mörka skugga.

Länder

Press & bransch

  • Filmnummer
    413

Lille Allan – den mänsklige antennen

85 minuter Animerad familjefilm, Barnfilm Premiär 5 augusti, 2022

Dreaming Walls – de sista gästerna på Chelsea Hotel

80 minuter Dokumentär Premiär 12 augusti, 2022

Playground

73 minuter Drama Premiär 26 augusti, 2022

Våra nyheter

Sommarstreaming på stranden

Missade du Folkets Bios filmer när dom gick på bio? Flera av vinterns och vårens filmer går nu eller snart att streama, på filmens sida hittar du länkar. Några visas även som sommarrepriser på biograferna, håll utkik! Guldbaggevinnaren Clara Sola, Céline Sciammas fantastiska Lilla Mamma, politiska och dramatiska Costa brava, Libanon och publiksuccén Kupé nr 6 går redan nu att se.

Folkets Bio ❤️ dokumentärfilm

Ett besök på legendariska Chelsea Hotel, ett innerligt möte med författaren Joyce Carol Oates, bruten tystad om sexuella övergrepp i Sápmi, en visuellt makalös resa till platser tusentals meter under havsytan och ett porträtt av den amerikanska konstnären Nellie Mae Roes och hennes egensinniga universum. Varmt välkomna till Folkets Bios dokumentärfilmspremiärer hösten 2022!

Folkets Bios filmhöst 2022

Nu börjar höstens filmer få sina premiärdatum. Håll dig uppdaterad via folketsbio.