Kalven och Friheten

10 minuter Kortfilm Premiär 1 januari, 1970

I en liten by i Norrbottens inland bor en levnadsglad och mycket smitningsbenägen kalv. Den förtvivlade bonden bygger den egna utbrottssäkra inhägnaden efter den andra men kalven lyckas ändå på något mirakulöst sätt komma ut.

Historierna om kalvens frihetsäventyr blir minst sagt legendariska i det lilla samhället och så fort den rapporterats vara på fri fot engageras hela byn.
När så en dag ett filmteam kommer till byn för att göra en film om händelserna förändras allt…

Länder
Produktionsår

Press & bransch

  • Filmnummer
    9158

Playground

73 minuter Drama Premiär 26 augusti, 2022

Kalles födelsedagsäventyr – knattefilmen

45 minuter Animerad familjefilm, Knattefilm Premiär 2 september, 2022

Joyce Carol Oates ”A Body in the Service of Mind”

94 minuter Dokumentär Premiär 16 september, 2022

Våra nyheter

Protestbrev

Med anledning av de senaste dagarnas arrestering av framstående iranska filmskapare har vi samlat några av Sveriges viktigaste filmaktörer till en gemensam protestskrivelse. Initiativtagare är Folkets Bio som sedan decennier sett till att den den fantastiska iranska filmkonsten nått den svenska publiken.

Sommarstreaming på stranden

Missade du Folkets Bios filmer när dom gick på bio? Flera av vinterns och vårens filmer går nu eller snart att streama, på filmens sida hittar du länkar. Några visas även som sommarrepriser på biograferna, håll utkik! Guldbaggevinnaren Clara Sola, Céline Sciammas fantastiska Lilla Mamma, politiska och dramatiska Costa brava, Libanon och publiksuccén Kupé nr 6 går redan nu att se.

Folkets Bio ❤️ dokumentärfilm

Ett besök på legendariska Chelsea Hotel, ett innerligt möte med författaren Joyce Carol Oates, bruten tystad om sexuella övergrepp i Sápmi, en visuellt makalös resa till platser tusentals meter under havsytan och ett porträtt av den amerikanska konstnären Nellie Mae Roes och hennes egensinniga universum. Varmt välkomna till Folkets Bios dokumentärfilmspremiärer hösten 2022!