I grevens tid

60 minuter Dokumentär, Kortfilm Premiär 1 januari, 1970

I slutet av Östergötlands skogar, just där landet möter hav vilar det gamla slottet Herrborum. Här bor greve Stenbock 92 år, en man med ädelt sinnelag och mycket fasta åsikter om vad som passar sig och inte.

Många har under åren besökt hans hem som Paying Guests, och många kvinnor har också arbetat i hans hushåll. En vinter kommer en ung kvinna från storstan på besök och fascineras. För att få filma, lära känna och försöka förstå sig på grevens ovanliga värld träffar hon en överrenskommelse med honom och tar anställning på slottet som sällskapsdam. Under ett års tid återvänder hon sedan i flera perioder, lever sig in i en förgången tid, leker, men tar också på allvar del av en konservativ mans tankar om livet. Resultatet av hennes filmarbete ser du i denna mycket speciella och vackra dokumentär.

 

Medverkande
Produktionsår

Press & bransch

  • Filmnummer
    9044

Playground

73 minuter Drama Premiär 26 augusti, 2022

Kalles födelsedagsäventyr – knattefilmen

45 minuter Animerad familjefilm, Knattefilm Premiär 2 september, 2022

Joyce Carol Oates ”A Body in the Service of Mind”

94 minuter Dokumentär Premiär 16 september, 2022

Våra nyheter

Protestbrev

Med anledning av de senaste dagarnas arrestering av framstående iranska filmskapare har vi samlat några av Sveriges viktigaste filmaktörer till en gemensam protestskrivelse. Initiativtagare är Folkets Bio som sedan decennier sett till att den den fantastiska iranska filmkonsten nått den svenska publiken.

Sommarstreaming på stranden

Missade du Folkets Bios filmer när dom gick på bio? Flera av vinterns och vårens filmer går nu eller snart att streama, på filmens sida hittar du länkar. Några visas även som sommarrepriser på biograferna, håll utkik! Guldbaggevinnaren Clara Sola, Céline Sciammas fantastiska Lilla Mamma, politiska och dramatiska Costa brava, Libanon och publiksuccén Kupé nr 6 går redan nu att se.

Folkets Bio ❤️ dokumentärfilm

Ett besök på legendariska Chelsea Hotel, ett innerligt möte med författaren Joyce Carol Oates, bruten tystad om sexuella övergrepp i Sápmi, en visuellt makalös resa till platser tusentals meter under havsytan och ett porträtt av den amerikanska konstnären Nellie Mae Roes och hennes egensinniga universum. Varmt välkomna till Folkets Bios dokumentärfilmspremiärer hösten 2022!