Cassavetes x 5

Långfilm, Spelfilm Premiär 1 januari, 1970

DVD-box med en av de stora amerikanska regissörerna.

Den lovprisade och omtalade debutfilmen Skuggor på manhattan från 1960 blev en miilstolpe för de amerikanska independent-regissörerna. Filmen utspelar sig på rökiga jazzklubbar runt Times Square i New York. I denna miljö träffas en vit man och en svart kvinna och vi får följa deras gripande kärlekshistoria. Detta var Cassavetes älsklingsfilm.1968 kom Faces som är ett drygt två timmar långt kammarspel om kärlek, ensamhet och äktenskapskriser. Cassavetes älskade sina skådespelare och gick gärna tätt inpå dem med kameran vilket är särskilt påtagligt i denna film. Den mycket framgångsrika filmen En kvinna under påverkan kom 1974 Gena Rowlands gör sitt livs roll som den ensamma och psykiskt svaga hemmafrun med hårt arbetande man och tre skolbarn. Det är mycket gripande att följa hennes väg mot sammanbrottet. En kväll träffades Cassavetes och Martin Scorsese på en bar och tittade på en gangsterhistoria som flera år senare skulle resultera i Mordet på en kinesisk bookmaker. Denna film från 1976 är en thriller som utspelas i Los Angeles nattklubbsvärld med en lysande Ben Gazzara som nattklubbsägare med riskabla spelvanor. I Premiärkvällen från 1977 spelar Cassavetes själv mot Gena Rowlands och Ben Gazzara. Den här filmen skiljer sig fullständigt från alla andra Cassavetes-filmer då han har övergett sin tidigare ”cinema verite-estetik” och filmat på ett mer konventionellt sätt. Gewna Rowlands gör ett makalöst porträtt av en skådespelarska som hamnar i kris. John Cassavetes var bara 59 år gammal när han dog i cancer den 3 februari 1989.
Skuggor på manhattan / Shadows

Drama USA 1960 1 tim 21 min
Faces

Drama USA 1968 2 tim 10 min
En kvinna under påverkan / A woman under the influence

Drama USA 1974 2 tim 28 min
Mordet på en kinesisk bookmaker / The killing of a Chinese bookie

Thriller USA 1976 1 tim 49 min
Premiärkvällen / Opening night

Drama USA 1977 2 tim 24 min

Medverkande
Åldersgräns

Press & bransch

  • Filmnummer
    883

Kommande filmer

Passion

95 minuter Dokumentär Premiär 30 januari, 2022

Kupé nr 6

107 minuter Drama Premiär 11 februari, 2022

Bara knyt, Alfons!

36 minuter Barnfilm, Knattefilm Premiär 18 februari, 2022

Våra nyheter

Folkets Bio på Göteborg Film Festival

Åtta av våra långfilmer från Sverige och världen får sina första visningar på årets filmfestival i Göteborg 28 januari – 6 februari. Flera av filmerna visas även i festivalens digitala utbud.

Folkets Bio ❤️ Dokumentärfilm

Våren 2022 presenterar vi stolt tre nya dokumentärfilmer: Först ut är Maja Borgs PASSION som med personliga berättelser från utövare av både BDSM praktik och kristen tro, gestaltar gränsöverskridande frågor om längtan, sårbarhet och makt. Premiär 6 februari.

Anmäl dig till Kortfilm c/o Folkets Bio

Varje år premiärsätter Kortfilm c/o Folkets Bio 15-20 noggrant utvalda kortfilmer på bio och online. Vill du anmäla din kortfilm? Mejla en länk samt en kort synopsis av filmen och beskrivning av projektet till: marina.